HISTOTHEEKGaston Eyskens (1905-1988)

 

Reactie op de toespraak van de Congolese premier Patrice Lumumba, Leopoldlville (nu Kinshasa), 30 juni 1960

 

 
Na de plechtigheden in het Paleis van de Natie geeft de Belgische premier Gaston Eyskens voor de Belgische televisie een eerste reactie op de toespraak van Patrice Lumumba.


Filmfragment:


De toespraak van mijnheer Lumumba kwam inderdaad onverwacht, want onaangekondigd. We kunnen niet negeren dat die toespraak een algemene teleurstelling teweegbracht. En dat de Belgen dat aangehoord hebben met pijn in het hart en bij de vertegenwoordigers uit het buitenland, en die waren talrijk, als ik me niet vergis 60 landen die zich lieten vertegenwoordigen door hun ambassadeurs, ook bij hen was het effect er een van teleurstelling.

Hieronder volgt de Franse tekst met vertaling.

De toespraak van (mijnheer) Lumumba kwam inderdaad onverwacht, want onaangekondigd. We kunnen niet negeren dat die toespraak een algemene teleurstelling teweegbracht. En dat de Belgen dat aangehoord hebben met pijn in het hart en bij de vertegenwoordigers uit het buitenland, en die waren talrijk, als ik me niet vergis 60 landen die zich lieten vertegenwoordigen door hun ambassadeurs, ook bij hen was het effect er een van teleurstelling. 

Le discours de monsieur Lumumba était en effet inattendu, parce que pas annoncé.  Et il ne faut pas se dissimiler que ce discours à provoqué une très large déception. Et que, du côté des Belges on a écouté ce discours avec beaucoup de peine et je pense aussi que sur les représentants des pays étrangers, et il furent nombreux, si je ne m’abuses une soixantaine de pays qui se faisaient représenter par des ambassadeurs spéciaux, ce discours a produit un effet décevant. Bron:

Filmcitaat uit: Lumumba, deel 1, VRT-documentaire (reeks  histories), 1999.

Voor de tekst in pdf-formaat (Frans met Nederlandse vertaling) zie:
Gaston Eyskens (1905-1983), 
Reactie op de toespraak van de Congolese premier Patrice Lumumba, Leopoldlville (nu Kinshasa) 30 juni 1960, in Histotheek (2010)  http://histotheek.classy.be/eyskens30juni.pdf


© J. Philips - 2010